Fennec Fox (Suomi)

(Miksi fenkokettu on vaarallisten eläinten wikissä? Anna asiayhteys.)

Fennec-kettu

Fennec-kettu (Vulpes zerda) on pieni öinen kettu löytyy taloni Saharasta. Sen erottavin piirre on epätavallisen suuret korvat. Nimi ”Fennec” tulee arabiankielisestä sanasta kettu, ja lajinimellä zerda on kreikkalainen alkuperä, joka viittaa sen elinympäristöön. Fennec on maailman pienin kanelilaji; takki, korvat ja munuaisfunktiot ovat sopeutuneet korkean lämpötilan, matalaveden autiomaaseen. Lisäksi sen kuulo on tarpeeksi herkkä kuulemaan saaliin liikkuvan maan alla.

Fennecin elinikä on jopa 10 vuotta luonnossa; sen tärkeimmät saalistajat ovat Caracal ja afrikkalaiset Eagle Owl -lajikkeet. Fennecin perheet kaivavat hiekkaa tiheästi asuakseen ja suojellakseen, mikä voi olla jopa 120 m2 ja vieressä muiden perheiden tiheyteen. Tarkkoja väestölukuja ei tiedetä, mutta ne arvioidaan havainnotiheyden perusteella nämä osoittavat, että eläintä ei tällä hetkellä uhkaa sukupuutto. Sosiaalisen vuorovaikutuksen tuntemus rajoittuu vankeudessa pidetyistä eläimistä saatuihin tietoihin. Laji on yleensä osoitettu suvulle Vulpes; tästä kuitenkin keskustellaan Fennec Foxin ja muiden ketulajien välillä olevien erojen vuoksi. Fennecin turkki on arvostettu Pohjois-Afrikan alkuperäiskansojen keskuudessa, ja joissakin osissa maailmaa eläintä pidetään eksoottisena lemmikkinä.

Sisältö

  • 1 Kuvaus
    • 1.1 Sosiaalinen käyttäytyminen
  • 2 Lisääntyminen
  • 3 elinympäristö
    • 3.1 populaatio
    • 3.2 saalistajat
  • 4 luokitus
  • 5 lemmikkinä

Kuvaus [muokkaa | muokkaa lähdettä]

Fennec Fox painaa noin 0,68–1,6 kg (1,5–3,5 paunaa), vartalon pituus on 24–40 cm (9–16 tuumaa); se on noin 20,3 cm (8 tuumaa) korkea. [2] Se on maailman pienin kanelilaji. [3] Hännällä on musta kärki ja se on noin kolme neljännekset pään ja vartalon pituudesta, kun taas korvat voivat olla 10–15 cm pitkiä. nimi zerda tulee kreikkalaisesta sanasta xeros, joka tarkoittaa kuivaa, viitaten ketun elinympäristöön. [6]

Takki on usein kermanvärinen ja pörröinen, joka ohjaa lämpöä päivällä ja pitää ketun lämpimänä yöllä. [2] Fennecin tyypilliset korvat ovat kehon kokoon nähden suurimmat kaikista ketuista [2] ja ne kuluttavat lämpöä, koska niillä on monia verisuonia lähellä ihoa. [7] Fennecin korvat ovat riittävän herkkiä kuulemaan. saalis, joka voi olla maan alla; [4] sen jalkapohjat ovat suojattu kuumalla aavikkohiekalla paksulla turkilla. [2]

Sosiaalinen käyttäytyminen [muokkaa | muokkaa lähdettä]

Tietoa Fennecistä Foxin sosiaalinen käyttäytyminen perustuu pääasiassa vankeudessa pidettyihin eläimiin. Sosiaalisen perusyksikön uskotaan olevan paritettu pari ja heidän jälkeläisensä, ja edellisen vuoden nuorten uskotaan pysyvän perheessä myös uuden pentueen syntymän jälkeen. yleinen, myös lajin aikuisten keskuudessa. [8]

Vankeudessa olevat eläimet käyttäytyvät hyvin sosiaalisesti, yleensä lepäävät ollessaan kosketuksissa toisiinsa. Miehillä on taipumus osoittaa enemmän aggressiivisuutta ja virtsanjälkeilyä naaraiden ”estroissa” sykli. Heidän on nähty hautavan ulosteita työntämällä maata nenällä tai takajaloilla vankeudessa. Paljon on tuntematonta heidän perusekologiansa ja -käyttäytymisensä luonnossa, ja Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton vuonna 2004 laatimassa raportissa todettiin, että ”lajien perusteellinen tutkimus, jossa korostetaan erityisesti elinympäristön käyttöä ja luonnossa esiintyvää populaatiodynamiikkaa, on Fennec-kettu on hyvät eläimet, joita hän ei voi mennä kotiisi vain tee se, et voi mennä ja aprivase eläimesi === Ruokavalio ja metsästys === Fennec Fox on yöllinen kaikkiruoka. [4] Yksilö voi hypätä jopa 61 cm: n korkeuteen ja 120 cm: n eteenpäin, mikä auttaa häntä saaliin saaliissa ja paeta saalistajilta. [2] Metsästyksessä suuret korvatut ketut, kuten Fennec , tai Lepakkokorvainen kettu, voi näyttää tuijottavan maata, kun he kiertävät päänsä sivulta toiselle saadakseen selville saaliin sijainnin joko maan alla tai maan alla piilossa. pystyy elämään ilman vapaata vettä, koska sen munuaiset ovat sopeutuneet rajoittamaan veden menetystä. Fennecin kaivaminen voi aiheuttaa kasteen muodostuminen. Niiden tiedetään myös imevän vettä ruoan kulutuksen kautta; mutta juo vettä, jos sitä on saatavilla. [4]

Kopiointi [muokkaa | muokkaa lähdettä]

Fennec Foxs ovat sosiaalisia eläimiä, jotka parittelevat koko elämän, ja jokainen pari tai perhe hallitsee omaa aluettaan. [9] Seksuaalinen kypsyys saavutetaan noin yhdeksän kuukauden ikäisenä.Luonnossa pariutumista tapahtuu yleensä tammikuun ja helmikuun välisenä aikana pentueille, jotka syntyvät maaliskuusta huhtikuuhun. Vankeudessa suurin osa pentueista syntyy myöhemmin, maaliskuun ja heinäkuun välisenä aikana, vaikka syntymiä voi esiintyä ympäri vuoden. [8] Laji lisääntyy yleensä vain kerran vuodessa. [10] Kopulaatioseoksen on todettu kestävän korkeintaan kaksi tuntia ja 45 minuuttia. Parittelun jälkeen uros tulee hyvin aggressiiviseksi ja suojaa naista, joka tarjoaa hänelle ruokaa raskauden ja imetyksen aikana. [8] Mies työntää peniksensä naisten emättimeen ja ne lisääntyvät tällä tavalla hyvin, kun uros erittää nesteen, joka tunnetaan nimellä jizz tai come

Raskaus on yleensä 50-52 päivää, vaikka niitä on ollut 62 ja 63 vankeudessa pidetyiltä ketuilta raportoidut päivän raskausajat. Tyypillinen pentue on yhdestä neljään sarjaa, vieroitus tapahtuu noin 61-70 päivänä. [8] Syntyessään sarjan korvat ovat taitetut ja silmät kiinni, silmät aukeavat noin kymmenen päivän kuluttua ja korvat nousevat pian sen jälkeen. [10] Fennec Foxin elinaikana on kirjattu jopa 12 vuotta. vankeudessa, mutta vain kymmenen luonnossa. [8] [11]

Elinympäristö [muokkaa | muokkaa lähdettä]

Lajia esiintyy Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa. on Marokosta aina Egyptiin, etelään pohjoiseen Nigeriin ja itään Siinain niemimaan ja Kuwaitin alueelle. [11]

Fennec Foxin tyypillinen luola kaivetaan hiekkaan joko avoimilla alueilla tai paikkoja, jotka suojaavat kasvit, joiden vakaana hiekkadyyneinä pidetään heidän ihanteellista elinympäristöään. Tiivistetyssä maaperässä tiheys voi olla jopa 120 neliömetriä, jopa 15 erilaista sisäänkäyntiä. Joissakin tapauksissa eri perheet yhdistävät keskenään tai sijoittavat ne lähelle toisiaan. Pehmeässä, löysemmässä hiekassa tiheydet ovat yleensä yksinkertaisempia, koska vain yksi sisäänkäynti johtaa yhteen kammioon. [8]

Väestö [muokkaa | muokkaa lähdettä]

hän Fennec Fox luokitellaan IUCN: n punaisella listalla ”vähiten huolestuneeksi” [1] ja CITES-yleissopimuksen liitteen II lajeiksi: lajit, joita ei välttämättä uhkaa sukupuutto, mutta joiden kauppaa on valvottava välttää niiden selviytymisen kanssa yhteensopimaton käyttö. [12] [13] Ihmiset metsästävät sitä usein, vaikka se ei aiheuta suoraa haittaa ihmisten eduille, kuten karjalle. [4] Kuten muutkin ketut, Saharan ja Siinain alkuperäiskansat arvostavat sitä turkistaan. [14] Nykyisiä väestötilastoja ei tiedetä, mutta väestön oletetaan olevan riittävä niiden kauppiaiden havaintojen perusteella, jotka tavallisesti ansaitsevat Fennec-kettuja Pohjois-Afrikassa näyttelyä tai myyntiä varten matkailijoille. Etelä-Marokossa Fennec Fox nähdään yleisesti hiekkaisilla alueilla kaukana pysyvistä asutuskeskuksista.

Petoeläimet [muokkaa | muokkaa lähdettä]

Fennec Foxin pääsaalistajat ovat Caracals ja Eagle Owl: n erilaiset lajikkeet. Fennec-kettuja pidetään kuitenkin erittäin vaikeina siepata, ja muiden saalistajien kuin Kotkanpöllön raportteja pidetään anekdoottisina ja kyseenalaisina. [8] [16]

Fennec-ketut ovat yleensä ansassa myytävänä. Pohjois-Afrikan ihmispopulaatioiden lemmikkikaupalle ja turkiksille. Etenkin Etelä-Marokossa heidän lihaa ei syö, koska sen katsotaan olevan hajuinen. [8]

Luokitus [muokkaa | muokkaa lähde]

Laji luokiteltiin aiemmin Fennecus-sukuun, mutta se on sittemmin luokiteltu Vulpes-sukuun, joka sisältää useita muita ketutyyppejä. [6] Tutkijat ovat huomauttaneet, että vaikka yhtäläisyyksiä onkin, on monia eroja, jotka erottavat Fennec Foxin muista kettuista, mukaan lukien b fyysiset ja sosiaaliset piirteet. [17] Tämä on johtanut kahteen ristiriitaiseen luokitukseen: Vulpes zerda, mikä tarkoittaa, että Fennec Fox on todellinen kettu, ja Fennecus zerda, mikä tarkoittaa, että Fennec Fox kuuluu sen omaan sukuun. [15]

Fennekiltä puuttuu fyysisesti muiden ketulajien [17] myskirauhaset, ja sillä on vain 32 kromosomiparia, kun taas muilla ketulajeilla on välillä 35-39. kuten asuminen pakkauksissa, kun taas useimmat muut ketulajit ovat yksinäisiä. [17]

Lemmikkinä [muokkaa | muokkaa lähdettä]

Fennec Foxia kasvatetaan kaupallisesti eksoottisena kotieläimenä. [5] Kasvattajat pyrkivät poistamaan nuoret sarjat äidiltä käsin taakse, koska kesyttäjät ja helpommin käsiteltävät ketut tekevät parempia lemmikkejä ja siksi niitä pidetään arvokkaampina. [10]

Yhdysvaltojen maatalousministeriö on luokitellut lajin ”pieneksi villiksi / eksoottiseksi kanidiksi” yhdessä kojootin, dingon, šaakalin ja arktisen ketun [19] kanssa, ja sitä pidetään ainoana kettu, muu kuin kesytetty hopeakettu, jota voidaan pitää asianmukaisesti lemmikkinä. Vaikka sitä ei voida pitää kotieläimenä, sitä voidaan pitää kotitalousympäristössä, joka on samanlainen kuin koirat tai kissat. [20] Kasvattajarekisteri on perustettu Yhdysvaltoihin, jotta vältetään sisäsiitoon liittyvät ongelmat.[10] Fennec Foxin omistamisen laillisuus vaihtelee lainkäyttöalueittain, kuten monien eksoottisten lemmikkieläinten kohdalla. [21] [22]

Saint-Exupéry mainitsi myös törmäämän fenkkiin vaeltaessaan Saharassa, kun hänen koneensa kaatui siellä vuonna 1935. Hänen näissä kahdessa yhteydessä tuntemien fenkekkien katsotaan innoittaneen ketun hahmoa Saint-Exupéryn ”Pikku Prinssissä”. / p>

Be the first to reply

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *