Fennec Fox (Magyar)

(Miért szerepel a fenok róka a veszélyes állat wikiben? Adjon ehhez összefüggést.)

A Fennec Fox

A Fennec Fox (Vulpes zerda) egy kis éjszakai róka házam Szaharában találtam. Legjellemzőbb jellemzője a szokatlanul nagy fül. A “Fennec” név a róka arab szóból származik, a zerda fajnév pedig görög eredetű, amely az élőhelyére utal. A Fennec a legkisebb kanid faj a világon; a szőrzet, a fül és a vesefunkció alkalmazkodott a magas hőmérsékletű, alacsony vizes sivatagi környezethez. Ráadásul hallása elég érzékeny ahhoz, hogy hallani lehessen a föld alatt mozgó zsákmányt.

A Fennec élettartama legfeljebb 10 év a vadonban; fő ragadozói közé tartozik a Caracal és az afrikai sas bagoly. A fenecs családok lakóhelyek és védelem érdekében homokterületeket ásnak ki, amelyek akár 120 m2-esek is lehetnek, és csatlakoznak más családok sűrűjéhez. A pontos populációs adatok nem ismertek, de a megfigyelések gyakorisága alapján becsülhetők meg; ezek azt jelzik, hogy az állatot jelenleg nem fenyegeti a kihalás. A társas interakciók ismerete csak a fogságban tartott állatoktól gyűjtött információkra korlátozódik. A fajt általában a Vulpes nemzetséghez rendelik; erről azonban a Fennec Fox és más rókafajok közötti különbségek miatt vitatkoznak. A Fennec szőrét Észak-Afrika őslakosai nagyra becsülik, és a világ egyes részein az állat egzotikus háziállatnak számít.

Tartalom

  • 1 Leírás
    • 1.1 Közösségi viselkedés
  • 2 Szaporodás
  • 3 élőhely
    • 3.1 populáció
    • 3.2 ragadozók
  • 4 osztályozás
  • 5 háziállatként

Leírás [szerkesztés | forrás szerkesztése]

A Fennec Fox súlya körülbelül 0,68–1,6 kg, testhossza kb. 24–40 cm (9–16 hüvelyk) között van, 20,3 cm (8 hüvelyk) magas. [2] Ez a legkisebb kanid faj a világon. [3] A farok fekete hegyű és három körüli. a fej és a test hosszának negyede, míg a fülek 10-15 cm (3,9–5,9 hüvelyk) hosszúak lehetnek. [4] [5] Neve az arab fanak szóból származik, ami rókát jelent, és a faj A zerda név a görög xeros szóból származik, ami száraz, jelentése a róka élőhelyének. [6]

A szőrzet gyakran krémszínű és bolyhos, amely nappal eltereli a hőt, éjjel pedig melegen tartja a rókát. [2] A Fennec jellegzetes fülei a testmérethez képest a legnagyobbak a róka között [2], és a hő eloszlatására szolgálnak, mivel sok erük van a bőr közelében. [7] Egy Fennec füle elég érzékeny ahhoz, hogy meghallja. zsákmány, amely lehet a föld alatt; [4] talpát vastag szőr védi a forró sivatagi homoktól. [2]

Társadalmi viselkedés [szerkesztés | forrás szerkesztése]

Információ a Fennecről A Fox társadalmi viselkedése főként fogságban tartott állatokon alapszik. Úgy gondolják, hogy az alapvető társadalmi egység egy páros pár és utódaik, és az előző év fiataljairól úgy gondolják, hogy egy új alom születése után is a családban maradnak. gyakori, beleértve a faj felnőttjeit is. [8]

A fogságban tartott állatok rendkívül társas magatartást tanúsítanak, jellemzően pihennek, miközben egymással érintkeznek. A hímek általában nagyobb agressziót és vizeletjelölést mutatnak a nőstények “észvesztő” idején. ciklus. Látták, hogy fogságban temetik az ürüléket, ha orrukkal vagy hátsó lábukkal nyomják a talajt. Sok még nem ismert alapvető ökológiájukról és a vadonban való viselkedésükről, és a Nemzetközi Természetvédelmi Egyesület 2004-es jelentése kimondta, hogy “a fajok mélyreható tanulmányozása, különös tekintettel az élőhelyek használatára és a vadon élő populáció dinamikájára, lejárt. a fennec róka jó állat, aki nem mehet az otthonába, csak tegye meg, te nem megy, és aprivázza az állatot === Diéta és vadászat === A Fennec Fox egy éjszakai mindenevő. [4] Az egyén 61 cm magasra és 120 cm magasra tud ugrani, ami segít a zsákmány elkapásában és a ragadozók elől. [2] Vadászatkor nagy fülű rókák, például a Fennec , vagy a Denevérfülű Róka, úgy tűnik, a földet bámulja, miközben fejüket egyik oldalról a másikra forgatják, hogy pontosan meghatározzák a zsákmány helyét, akár a föld alatt, akár a föld felett rejtve. [7]

A faj képes szabad víz nélkül élni, mivel a veséje alkalmazkodik a vízveszteség korlátozásához. A Fennec sorja a harmat képződése. Ismeretes, hogy az élelmiszer-fogyasztás révén felszívják a vizet; de vizet iszik, ha rendelkezésre áll. [4]

Sokszorosítás [szerkesztés | forrás szerkesztése]

A Fennec Foxes társas állatok, akik egész életen át párosodnak, és minden pár vagy család ellenőrzi a saját területét. [9] A szexuális érettség körülbelül kilenc hónaposan érhető el.A vadonban a párzás általában január és február között következik be, ha az alom március és április között születik. A fogságban azonban a legtöbb alom később, március és július között születik, bár a születés egész évben előfordulhat [8]. A fajok általában csak évente egyszer szaporodnak. [10] A kopulációs nyakkendőt legfeljebb két óra 45 percig tartják. A párzást követően a hím nagyon agresszívvé válik és védi a nőstényt, táplálékkal látja el terhesség és szoptatás ideje alatt. [8] A hím a nőstény hüvelyébe tolja a péniszét, és így jól szaporodnak, miután a hím folyadékot szekretál, vagy jizz néven ismert.

A vemhesség általában 50–52 nap, bár 62–63 a fogságban lévő rókák által jelentett napi terhességi időszakok. A tipikus alom egy és négy készlet között van, az elválasztás körülbelül 61-70 napon belül történik. [8] Amikor megszületik, a készlet fülei összecsukódnak, és a szeme csukva van, a szemek körülbelül tíz napra nyílnak, és a fülek hamarosan felemelkednek. [10] A Fennec Fox élettartama legfeljebb 12 év. fogságban, de legfeljebb tíz a vadonban. [8] [11]

Habitat [szerkesztés | forrás szerkesztése]

A faj Észak-Afrikában és Ázsiában található. Marokkótól Egyiptomig tart, egészen délre Niger északáig, keletre pedig a Sínai-félszigetig és Kuvaitig. [11]

A Fennec Fox jellegzetes odúja homokban ásott, akár nyílt területeken. vagy olyan helyek által védett növények, amelyeknek stabil homokdűnék az ideális élőhelyük. A tömörített talajokban a sűrűség legfeljebb 120 négyzetméter lehet, legfeljebb 15 különböző bejárattal. Bizonyos esetekben a különböző családok összekapcsolják sűrűségüket, vagy szorosan egymáshoz helyezik őket. A puha, lazább homokban a sűrűségek általában egyszerűbbek, csak egyetlen bejárat vezet egyetlen kamrához. [8]

Népesség [szerkesztés | forrás szerkesztése]

a Fennec Fox az IUCN vörös listáján a „legkevésbé aggódó” kategóriába tartozik, [1] és a CITES II. függelékében található fajok: nem szükségszerűen fenyegetik a kihalás veszélyét, de kereskedelmüket ellenőrizni kell hogy elkerüljék a túlélésükkel összeegyeztethetetlen felhasználást. [12] [13] Az emberek gyakran vadásznak rá, bár nem okoz közvetlen kárt az emberi érdekekben, például az állatállományban. [4] A többi rókához hasonlóan a Szahara és a Sínai-félsziget őslakosai is nagyra becsülik szőrét. [14] A népességre vonatkozó jelenlegi statisztikák nem ismertek, de feltételezzük, hogy a népesség megfelelő lesz azon kereskedők megfigyelései alapján, akik észak-afrikai Fennec Foxokat csapdába ejtik vagy kiállítják turistáknak. Marokkó déli részén a Fennec Foxot általában az állandó emberi településtől távol eső homokos területeken látják.

Ragadozók [szerkesztés | forrás szerkesztése]

A Fennec Fox fő ragadozói a Caracals és az Eagle Owl különféle változatai. [10] További lehetséges ragadozók a sakálok, a csíkos hiánák és a Saluki, egy agárhoz hasonló házi kutya Mindazonáltal a Fennec Fox-okat nagyon nehéz megragadni, és a Sas Bagolyon kívüli ragadozók jelentéseit anekdotikusnak és megkérdőjelezhetőnek tekintik. [8] [16]

A Fennec Fox-okat általában eladásra szorítják. az észak-afrikai emberi populáció kedvtelésből tartott állatoknak és a szőrmének. Különösen Marokkó déli részén nem eszik húsukat, mert rossz szagúnak tekintik. [8]

Besorolás [szerkesztés | szerkesztés forrás]

A fajokat korábban a Fennecus nemzetségbe sorolták, de azóta átsorolták a Vulpes nemzetségbe, amely számos más típusú rókát tartalmaz. [6] A tudósok megjegyezték, hogy bár vannak hasonlóságok, sok különbség különbözteti meg a Fennec Foxot a többi rókafajtól, köztük b [17] Ez két ellentétes osztályozáshoz vezetett: a Vulpes zerda, ami azt jelenti, hogy a Fennec Fox igazi róka, és a Fennecus zerda, ami azt jelenti, hogy a Fennec Fox saját nemzetségéhez tartozik. [15]

Fenikailag a Fennecből hiányzik a többi rókfaj pézsmarigye, [17] és csak 32 kromoszómapárja van, míg más rókafajtáké 35 és 39 között van. [18] A faj a rókákra nem jellemző viselkedéssel is rendelkezik például csomagokban élni, míg a legtöbb más rókafaj magányos. [17]

Háziállatként [szerkesztés | forrás szerkesztése]

A Fennec Foxot egzotikus háziállatként tenyésztik. [5] A tenyésztők általában eltávolítják a fiatal készleteket az anyától a hátsó hátsó részig, mivel a szelídítő és a jobban kezelhető rókák jobb háziállatokat készítenek, ezért értékesebbnek tekintik őket. [10]

A fajt az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a „Kicsi vad / egzotikus vadászat” kategóriába sorolja, a Kojót, Dingo, Sakál és Sarki Róka [19] mellett, és a faj egyetlen fajának számít. róka, a háziasított ezüst róka kivételével, amelyet megfelelően lehet háziállatként tartani. Bár nem tekinthető háziasítottnak, kutyákhoz vagy macskákhoz hasonló házi körülmények között tartható. [20] A beltenyésztéssel kapcsolatos problémák elkerülése érdekében az Egyesült Államokban tenyésztői nyilvántartást hoztak létre.[10] A Fennec Fox birtoklásának törvényessége joghatóság szerint változik, mint sok egzotikus háziállat esetében. [21] [22]

Antoine de Saint-Exupéry francia pilóta és író 1918-ban a Juby-foktól nővérének, Didinek írt levelében hivatkozott arra, hogy egy imádott édesköményt nevel. Saint-Exupéry megemlítette azt is, hogy találkozott egy fenékkel, amikor Szaharában vándorolt, amikor repülőgépe ott zuhant le 1935-ben. Úgy tekintjük, hogy a fennhek, akiket ebben a két összefüggésben ismert, inspirálták Saint-Exupéry “A kis herceg” rókaképét. / p>

Be the first to reply

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük