Fennec Fox (Norsk)

(Hvorfor er fennecreven på den farlige dyrenes wiki? Gi kontekst til det.)

Fennec Fox

Fennec Fox (Vulpes zerda) er en liten nattrev funnet i Sahara i huset mitt. Det mest karakteristiske trekket er uvanlig store ører. Navnet «Fennec» kommer fra det arabiske ordet for rev, og artsnavnet zerda har en gresk opprinnelse som refererer til dens habitat. Fennec er den minste arten av canid i verden; pels, ører og nyrefunksjoner har tilpasset seg et ørkenmiljø ved høy temperatur, lavt vann. I tillegg er hørselen følsom nok til å høre byttedyr bevege seg under jorden.

Fennec har en levetid på opptil 10 år i naturen; dens viktigste rovdyr inkluderer Caracal og de afrikanske variantene av Eagle Owl. Familier av Fennecs graver ut huler i sand for bebyggelse og beskyttelse, som kan være så store som 120 m2 og støter opp til hulene til andre familier. Nøyaktige befolkningstall er ikke kjent, men er estimert ut fra hyppigheten av observasjoner; disse indikerer at dyret for tiden ikke er truet av utryddelse. Kunnskap om sosiale interaksjoner er begrenset til informasjon samlet fra fangede dyr. Arten er vanligvis tilordnet slekten Vulpes; dette er imidlertid diskutert på grunn av forskjeller mellom Fennec Fox og andre revearter. Fennecs pels er verdsatt av urfolkene i Nord-Afrika, og i noen deler av verden betraktes dyret som et eksotisk kjæledyr.

Innhold

  • 1 Beskrivelse
    • 1.1 Sosial atferd
  • 2 Reproduksjon
  • 3 Habitat
    • 3.1 Befolkning
    • 3.2 Rovdyr
  • 4 Klassifisering
  • 5 Som kjæledyr

Beskrivelse [rediger | rediger kilde]

Fennec Fox veier ca. 0,68–1,6 kg (1,5–3,5 lb) med en kroppslengde på mellom 24–40 cm (9–16 tommer), den er rundt 20,3 cm (8 tommer) høy. [2] Det er den minste arten av canid i verden. [3] Halen har en svart spiss og er rundt tre kvart av lengden på hodet og kroppen, mens ørene kan være mellom 10–15 cm (3,9–5,9 tommer) lange. [4] [5] Navnet kommer fra det arabiske ordet fanak, som betyr rev, og arten navnet zerda kommer fra det greske ordet xeros som betyr tørt, med henvisning til revens habitat. [6]

Pelsen er ofte en kremfarge og luftig, som avleder varmen om dagen og holder reven varm om natten. [2] Fennecs karakteristiske ører er de største blant alle revene i forhold til kroppsstørrelse, [2] og tjener til å avgi varme, da de har mange blodkar nær huden. [7] Fennecs ører er følsomme nok til å høre byttedyr som kan være under jorden; [4] fotsålene er beskyttet mot den varme ørkensanden av tykk pels. [2]

Sosial atferd [rediger | rediger kilde]

Informasjon om Fennec Foxs sosiale oppførsel er hovedsakelig basert på dyr i fangenskap. Den grunnleggende sosiale enheten antas å være et paret par og deres avkom, og ungene fra året før antas å forbli i familien selv etter at et nytt kull er født. vanlig, inkludert blant voksne av arten. [8]

Fangedyr engasjerer seg i svært sosial oppførsel, hviler vanligvis mens de er i kontakt med hverandre. Menn har en tendens til å vise mer aggresjon og urinmarkering rundt kvinnene som er «estrous syklus. De har blitt sett å begrave avføring ved å skyve jord med nesen eller bakfoten når de er i fangenskap. Mye er fortsatt ukjent av deres grunnleggende økologi og oppførsel i naturen, og en rapport fra 2004 av International Union for Conservation of Nature uttalte at «en grundig undersøkelse av arten, med særlig vekt på habitatbruk og populasjonsdynamikk i naturen, er forfalt. fennecreven er et godt dyr han ikke kan gå i hjemmet ditt, gjør det. du kan ikke gå og ta bort dyret ditt === Kosthold og jakt === Fennec Fox er en nattlig altetende. Matkilder inkluderer gnagere, insekter, fugler og egg. [4] En person kan hoppe opp til 61 cm høye og 120 cm framover, noe som hjelper den med å fange byttedyr og unnslippe rovdyr. [2] Ved jakt, store ørrev som Fennec , eller Bat-eared Fox, kan se ut til å stirre i bakken mens de roterer hodene fra side til side for å finne sted for byttedyr, enten under jorden eller skjult over bakken. [7]

Arten er i stand til å leve uten gratis vann, da nyrene er tilpasset for å begrense vanntap. En Fennecs gravende kan forårsake dannelse av dugg. Det er også kjent at de absorberer vann gjennom matforbruk; men vil drikke vann hvis det er tilgjengelig. [4]

Reproduksjon [rediger | rediger kilde]

Fennec Foxes er sosiale dyr som parrer seg for livet, hvor hvert par eller hver familie kontrollerer sitt eget territorium. [9] Seksuell modenhet er nådd rundt ni måneder gammel.I naturen skjer parring vanligvis mellom januar og februar for kull som skal fødes mellom mars og april. I fangenskap blir imidlertid de fleste kullene født senere, mellom mars og juli, selv om fødsler kan forekomme året rundt. [8] Arten hekker vanligvis bare en gang hvert år. [10] Kopieringsbåndet er registrert som varer i opptil to timer og 45 minutter. Etter parring blir hannen veldig aggressiv og beskyttende mot hunnen og gir henne mat under graviditeten og amming. [8] Hannen skyver penis inn i kvinnens vagina, og de reproduserer seg så bra, etter at hannen har skjult en væske som kalles jizz eller kommer

Svangerskapet er vanligvis mellom 50 og 52 dager, selv om det har vært 62 og 63 daggraviditetsperioder rapportert fra rev i fangenskap. Det typiske kullet er mellom ett og fire sett, med avvenning på rundt 61 til 70 dager. [8] Når den blir født, brettes settets ører og øynene lukkes, med øynene åpner rundt ti dager og ørene løfter like etterpå. [10] Levetiden til en Fennec Fox har blitt registrert som opptil 12 år i fangenskap, men bare opptil ti i naturen. [8] [11]

Habitat [rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Nord-Afrika og Asia. er fra Marokko til Egypt, så langt sør som Nord-Niger og så langt øst som Sinai-halvøya og Kuwait. [11]

En Fennec Fox typiske hule er gravd i sand, enten i åpne områder eller steder som er skjermet av planter med stabile sanddyner som anses å være deres ideelle habitat. I komprimerte jordarter kan hulene være opptil 120 kvadratmeter, med opptil 15 forskjellige innganger. I noen tilfeller kobler forskjellige familier sammen hulene sine, eller lokaliserer dem tett sammen. I myk, løsere sand pleier hulene å være enklere med bare en inngang som fører til et enkelt kammer. [8]

Befolkning [rediger | rediger kilde]

han Fennec Fox er klassifisert som «Minst bekymring» på IUCNs rødliste, [1] og som CITES-vedlegg II-art: arter som ikke nødvendigvis trues med utryddelse, men hvis handel må kontrolleres for å unngå bruk som er uforenlig med deres overlevelse. [12] [13] Det jages ofte av mennesker, selv om det ikke forårsaker noen direkte skade på menneskelige interesser, for eksempel husdyr. [4] Som andre rever blir den verdsatt for pelsen av urfolket i Sahara og Sinai. [14] Nåværende statistikk om befolkning er ikke kjent, men befolkningen antas å være tilstrekkelig basert på observasjoner av handelsmenn som ofte fanger Fennec Foxes i Nord-Afrika for utstilling eller salg til turister. I det sørlige Marokko blir Fennec Fox ofte sett i sandområder borte fra permanente menneskelige bosetninger.

Rovdyr [rediger | rediger kilde]

Fennec Foxs viktigste rovdyr er Caracals og de forskjellige stedene i Eagle Owl. [10] Andre mulige rovdyr inkluderer sjakaler, stripete hyener og Saluki, en vinhund som husdyr, lokal til Imidlertid anses Fennec Foxes som svært vanskelige å fange, og rapporter om andre rovdyr enn Eagle Owl anses å være anekdotiske og tvilsomme. [8] [16]

Fennec Foxes er ofte fanget for salg til dyrehandelen og for pels av den menneskelige befolkningen i Nord-Afrika. Spesielt i Sør-Marokko spises kjøttet ikke fordi det anses å være illeluktende. [8]

Klassifisering [rediger | rediger kilde]

Arten ble tidligere klassifisert i slekten Fennecus, men har siden blitt omklassifisert til slekten Vulpes som inkluderer en rekke andre typer rev. [6] Forskere har bemerket at mens det er likheter, det er mange forskjeller som skiller Fennec Fox fra andre revearter, inkludert b andre fysiske og sosiale egenskaper. [17] Dette har ført til to motstridende klassifiseringer: Vulpes zerda, som antyder at Fennec Fox er en sann rev, og Fennecus zerda, som antyder at Fennec Fox tilhører sin egen slekt. [15]

Fennec mangler moskuskjertlene til andre revearter, [17] og har bare 32 kromosompar, mens andre revearter har mellom 35 og 39. [18] Arten viser også atferd som ikke er karakteristisk for rev, som å leve i pakker mens de fleste andre revearter er ensomme. [17]

Som kjæledyr [rediger | rediger kilde]

Fennec Fox er avlet kommersielt som et eksotisk husdyr. [5] Oppdrettere har en tendens til å fjerne de unge draktene fra moren til bakhånden, ettersom tamere og mer håndterbare rev gjør bedre kjæledyr og derfor regnes som mer verdifulle. [10]

Arten er klassifisert som en «liten vill / eksotisk canid» av United States Department of Agriculture, sammen med Coyote, Dingo, Jackal og Arctic Fox, [19] og regnes som den eneste arten av rev, annet enn den tamme sølvreven, som riktig kan holdes som kjæledyr. Selv om det ikke kan betraktes som tammet, kan det oppbevares i hjemmet som ligner på hunder eller katter. [20] Det er opprettet et oppdretterregister i USA for å unngå problemer knyttet til innavl.[10] Lovligheten av å eie en Fennec Fox varierer etter jurisdiksjon, som med mange eksotiske kjæledyr. [21] [22]

Den franske flygeren og skribenten Antoine de Saint-Exupéry henviste, i et brev som ble skrevet til søsteren Didi fra Cape Juby i 1918, til hans oppvekst av en fennec som han elsket. Saint-Exupéry nevnte også å møte en fennec da han vandret i Sahara da flyet hans styrtet der i 1935. Fennecene han hadde kjent i disse to sammenhenger anses å ha inspirert revkarakteren i Saint-Exupéry «Den lille prinsen». / p>

Be the first to reply

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *