William Russ

William Russ is een Amerikaanse acteur en tv-regisseur die bekend staat om zijn rol in de sitcom Boy Meets World.

Inhoud

  • 1 Biografie
  • 2 Over crimineel Minds
  • 3 Filmografie
    • 3.1 DIRECTEUR
    • 3.2 LINKS

Biografie

Russ werd geboren in Portsmouth, Virginia, als zoon van een marineofficier. Hij studeerde aan de Universiteit van Michigan, waar hij lid was van het cheerleaderteam in Michigan (dat toen nog helemaal mannelijk was) en ook een duiker was. Hij begon eerst met acteren op het New Yorkse podium voordat hij naar tv- en filmrollen ging, met zijn eerste ondersteunende rol in Death Bed: The Bed That Eats in 1977; de film zou pas in 2003 officieel worden uitgebracht. In de jaren tachtig vond hij werk in meer bijrollen, zoals Crisis at Central High, The Border, The Right Stuff, St. Elsewhere en Crime Story. Russ speelde ook een gastrol in de tv-serie Miami Vice, en maakte veertien optredens in het misdaaddrama Wiseguy. Russ kreeg vervolgens lovende kritieken toen hij in Pastime speelde als Roy Dean Bream, een ervaren minor league-werper die een jong fenomeen begeleidt. De rol leverde hem een ​​nominatie op bij de Independent Spirit Awards in 1992 voor “Beste mannelijke hoofdrol”.

In 1993 kreeg hij zijn meest bekende rol als Alan Matthews in de tv-sitcom Boy Meets World. Hij speelde deze rol tot het einde van de serie in 2000 en regisseerde ook verschillende afleveringen van de show tijdens de laatste drie seizoenen. Zijn andere tv-regiecredits omvatten het regisseren van één aflevering van elk van Lizzie McGuire en Rude Awakening. Gelijktijdig met zijn rol in Boy Meets World bleef Russ optreden in andere series en films, voornamelijk gemaakt voor tv-films. In 1998 speelde hij de vader van Danny en Derek Vinyard in de veelgeprezen American History X. Later. Russ speelde toen in het kortstondige tv-seriedrama Mister Sterling. In het najaar van 2009 werd aangekondigd dat hij zou worden gecast als het nieuwe personage Tucker in de soapserie The Young and the Restless. Zijn aanwezigheid in de show was echter kort, omdat was aangekondigd dat de rol van Tucker werd herschikt, waarbij Stephen Nichols Russ in de rol verving. Daarna werd hij de ster van de komische webserie Home at Last. In zijn persoonlijke leven is Russ getrouwd met actrice Clare Wren, met wie hij een dochter en zoon had, en geniet hij van skiën en windsurfen.

On Criminal Minds

Russ speelde de moordende vader Donald Collins in de aflevering “A Family Affair” van seizoen zeven.

Filmografie

  • Jonestown (2013) als Leo Ryan (kort)
  • 90210 (2011-2013) als Salty (3 afleveringen)
  • Vegas (2012) als Mert Hayes (2 afleveringen)
  • NCIS (2012) als Philip Wickes
  • Awake (2012) als Jim Mayhew
  • Criminal Minds – “A Family Affair” (2012) tv-aflevering – Donald Collins
  • California Solo (2012) als Rusty
  • Home at Last (2011-2012) als Bob Snow (6 afleveringen)
  • Green Guys (2011) als Peter Donnelly
  • Home at Last (2011) als Bob (korte video)
  • Leverage (2011) als Morris Beck
  • The Defenders (2011) als EMT Carrick
  • The Whole Truth (2010) als Bridgeport Detective
  • 1.001 manieren om van de missionaire positie te genieten (2010) als Evan
  • The Event (2010) als Officer Nugent (2 afleveringen)
  • Make It or Break It (2010) als Walter
  • A Fork in the Road (2010) ) als detective Ross
  • Cold Case (2010) als Tim Hudson, 2010
  • Death Bed: The Bed That Eats as Sharons Brother (gecrediteerd als R usty Russ)
  • The Young and the Restless (2009-2010) als Tucker McCall (20 afleveringen)
  • The Mentalist (2009) als Dooley Gerber
  • The Ex List (2008-2009) als Jimmy Bloom (9 afleveringen)
  • Pawn (2009) als Justin Elliot Randolph (kort)
  • Garys Walk (2009) als Vernon
  • Boston Legal (2005-2008) als ADA Christopher Palmer (5 afleveringen)
  • Wildfire (2008) als congreslid Dean Nichols (3 afleveringen)
  • CSI: Crime Scene Investigation (2007) als Jonah Quinn
  • Standoff (2007) als Warren Keegan
  • Numb3rs (2007) als Michael Shannon
  • Ghost Whisperer (2007) als Bill Bristow
  • Demons (2007) als senator Carney
  • Reunion (2006) als Congress Clark (2 afleveringen)
  • Just Legal (2006) als Bartender
  • The Sopranos (2006) als Paul Calviano
  • Without a Trace (2005) als Max Cassidy
  • The West Wing (2005) als Dan
  • NYPD Blue (2004) als Hal Matheson
  • JAG (2004) als Marine General Earl Watson (2 afleveringen)
  • CSI: NY (2004) als Mr.Prescott
  • Deadwood (2004) als Otis Russell (2 afleveringen)
  • Silver Lake (2004) als Phil Patterson
  • Het vinden van John Christmas (2003) als Hank McAllister
  • The Brotherhood of Poland, New Hampshire (2003) als Reverend Deeker
  • Dragnet (2003) als Ted Paris
  • Mister Sterling (2003) als Tommy Doyle ( 9 afleveringen)
  • Robbery Homicide Division (2002) als Elliot Ayers
  • MDs (2002) als James Wiles
  • Crossing Jordan (2002) als DA Jack Olson
  • The Division (2002) als Jesse Whalen
  • Touched by an Angel (2001) als prof.Thomas North
  • Buck Naked Arson (2001) als Ranger Joe Lightcap
  • Blackout (2000) als David Robbins
  • Level 9 (2000) als adjunct-directeur John Colter
  • Ally McBeal (2000) als Michael Bassett ( 2 afleveringen)
  • Boy Meets World (1993-2000) als Alan Matthews (154 afleveringen)
  • The Test of Love (1999) als Marc Whitman
  • Come On, Get Happy: The Partridge Family Story (1999) als Joseph Bonaduce
  • Vervangende vader (1999) als George Marsh
  • A Secret Life (1999) als Mark Whitman
  • American History X (1998) als Dennis Vinyard
  • When Danger Follows You Home (1997) als detective Tyler Barnes
  • Stargate SG-1 (1997) als Captain Jonas Hanson
  • Night Sins (1997) als Sheriff Steiger
  • Nash Bridges (1996) als Scott Lamont / “The Monk”
  • A Husband, a Wife and a Lover ( 1996) als Art Maskin
  • Have You Seen My Son (1996) als V an Stein
  • Trail of Tears (1995) als David
  • Legend (1995) als Wild Bill Hickock
  • The Marshal (1995) als Loyal Truscott
  • Big Dreams & Broken Hearts: The Dottie West Story (1995) als Bill West
  • Viper (1994) als Mr. Townsend
  • SeaQuest 2032 (1993) als Rusty Thomas (niet genoemd)
  • CBS Schoolbreak Special (1993) als Coach Jim Doane
  • The Adventures of Brisco County Jr. (1993) als Jack Randolph
  • Aspen Extreme (1993) als Dave Ritchie
  • Traces of Red (1992) als Michael Dobson
  • Middeleeuwen (1992) als Terry Hannon (3 afleveringen )
  • Sexual Advances (1992) als Jack French
  • Drive Like Lightning (1992) als Boll Donner
  • Bay City Story (1992) als Jim Malone
  • Crazy from the Heart (1991) als Dewey Whitcomb
  • Gabriels Fire (1991) als Brad Fixx
  • Pastime (1990) als Roy Dean Bream
  • A Promise to Keep (1990) als Carl
  • Capital News (1990) als Redmond Dunne (13 epi sodes)
  • Capital News (1990) als Redmond Dunn
  • Wiseguy (1988-1990) als Roger LoCocco (14 afleveringen)
  • Nasty Boys (1989-1990 ) als Ben Farlow (2 afleveringen)
  • ABC TGIF (1900) als Alan
  • Nasty Boys (1989) als Ben Farlow
  • Disorganized Crime (1989) als Nick Bartkowski
  • The Unholy (1988) als Luke
  • The Loner (1988) als Jake Willis
  • Tour of Duty (1987) als Sgt. Earl Ray Michaels
  • Dead of Winter (1987) als Rob Sweeney
  • Houston: The Legend of Texas (1986) als William Travis
  • Gezocht: Dead or Alive (1986) als Det. Danny Quintz
  • Crime Story (1986) als Det. Wes Connelly
  • Second Serve (1986) als Josh
  • Blood & Orchids (1986) als Lloyd Murdoch
  • St. Elsewhere (1986) als Patrick O “Casey (2 afleveringen)
  • The Long Hot Summer (1985) als Jody Varner
  • Beer (1985) als Merle Draggett
  • Command 5 (1985) als JD Smith
  • Hunter (1985) als Jack Lachman
  • Miami Vice (1985) als Evan Freed
  • Riptide (1985) als Mack McPherson
  • MacGruder and Loud (1985) als Owen
  • Courage (1984) als Sonny
  • The Right Stuff (1983) als Slick Goodlin
  • V (1983) als Brad
  • Remington Steele (1983) als Chance McCormick
  • The Dukes of Hazzard (1982) als Scroggins
  • Rehearsal for Murder (1982) als Frank Heller
  • CBS Library (1982) als Rattlesnake
  • The Border (1982) als Jimbo
  • Cattle Annie and Little Britches (1981) als Little Dick Raidler
  • Crisis at Central High (1981) als JO Powell
  • Cruising (1980) als Paul Gaines
  • Just You and Me, Kid (1979) als Demesta
  • Another World (1964) als Burt McGowan (1978)

DIRECTEUR

  • Lizzie McG uire (2003) – 1 aflevering
  • Rude Awakening (2000) – 1 aflevering
  • Boy Meets World (1998-2000) – 9 afleveringen

LINKS

Kijk hier voor een up-to-date filmografie.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *