Kelli Williams (Polski)

Kelli Renee Williams (nie mylić z Kellie Shanygne Williams) to amerykańska aktorka najbardziej znana z ról w The Practice i Lie to Me.

Spis treści

  • 1 biografia
  • 2 o sprawach karnych Minds
  • 3 Filmografia
    • 3.1 REŻYSER
    • 3.2 PRODUCENT
    • 3.3 LINKI

Biografia

Williams urodziła się w Los Angeles w Kalifornii, jako córka aktorki Shannon Wilcox i chirurga plastycznego Johna Williamsa. Oboje rozwiedli się, gdy miała trzynaście lat. Ma jednego brata o imieniu Sean Doyle i dwóch przyrodnich braci. Zdobyła swoją kartę Screen Actors Guild przed swoimi pierwszymi urodzinami, występując w reklamie pieluch, a jako dziecko pojawiła się w kilku innych reklamach. Uczęszczała do szkoły podstawowej w Lycée Français de Los Angeles. Williams ukończył liceum w Beverly Hills w 1988 roku; tam działała na wydziale sztuk performatywnych. Po tym, jak zagrała u boku Stevena Burtona w szkolnej produkcji Romeo i Julii, Williams podpisała kontrakt z agentem na pełną karierę aktorską.

Williams rozpoczęła swoją karierę w telewizji od roli w drugim sezonie serialu CBS Beauty and the Beast, a także jako Yolanda Washington, pierwsza ofiara dusicieli z Hillside, w filmie telewizyjnym NBC The Case of the Hillside Stranglers. Po raz pierwszy wystąpiła w filmach fabularnych w Zapped Again! I There Goes My Baby, a także w The Young Riders. W 1994 roku zagrała Jennifer Stolpa w filmie telewizyjnym Snowbound: The Jim and Jennifer Stolpa Story. Williams wystąpił następnie gościnnie w przebojowym dramacie Fox dla nastolatków Party of Five w swoim pierwszym sezonie w 1994 roku, a także w drugim sezonie Law & odcinku Order.

Począwszy od jedenastego odcinka serialu science fiction Earth 2, Williams pojawiła się w wieloodcinkowym wątku fabularnym z Mary, sierotą, ludzką sierotą wychowaną na innej planecie przez rdzenne obce gatunki znane jako Terrianie. pojawił się w czwartym i ostatnim sezonie serialu telewizyjnego Picket Fences, w którym wystąpiła jako kobieta Amish, która w jako zgwałcony. W 1997 roku Williams zagrała swoją najważniejszą rolę jako Lindsay Dole Donnell w dramacie prawniczym ABC The Practice. Wystąpiła także w serialu The Lyons Den and Hack, a także w dwóch odcinkach Scrubs. Później pojawiła się jako dr Natalie Durant w serialu NBC Medical Investigation, który rozpoczął się jesienią 2004 roku i trwał łącznie dwadzieścia odcinków przed anulowaniem. Ponadto w 2004 roku Williams wystąpił w telewizyjnym filmie A Boyfriend for Christmas.

W 2000 roku Williams wystąpił w telewizyjnym filmie Flowers for Algernon, który powstał na podstawie powieści Daniela Keyesa . W maju 2007 roku zagrała Holly Lauren / Kathleen Shaw w finale sezonu Law & Order: Criminal Intent, przedstawiając sąsiada, a później dziewczynę detektywowi Mikeowi Loganowi; jej postać ostatecznie umiera pod koniec odcinka. W sierpniu 2008 roku Williams została obsadzona w innej dobrze znanej roli głównej, wcielając się w psychologa dr Gillian Foster w serialu Lie to Me dla FOX, który trwał trzy sezony i zakończył się w 2011 roku. 2011, Williams został obsadzony gościnną rolą Shelley Chamberlain, żałobny film ten, kto udaje się na szał zabijania w serialu CBS Criminal Minds. W październiku 2011 roku została obsadzona gościnną rolą matki uprowadzonego dziecka w serialu CBS The Mentalist. W 2012 roku Williams zagrała powracającą postać Jackie Clark w serialu Army Wives Lifetime, która została szybko przeniesiona do serialu regularnego .

W 1996 roku Williams poślubił autora Ajaya Sahgala, z którym mieli troje dzieci: Kiran Ram (ur. maj 1998), Sarame Jane (ur. 3 lutego 2001) i Ravi Lyndon (ur. 11 lipca 2003).

On Criminal Minds

Williams wcieliła się w rolę Shelley Chamberlain, zabójcy szaleństwa w szóstym odcinku sezonu „Hanley Waters”.

Filmografia

  • Army Wives (2012-2013) jako Jackie Clarke / Jackie Clark (32 odcinki)
  • Any Day Now (2012) jako Miss Flemming
  • The Mentalist (2011) jako Beth Flint
  • Criminal Minds – „Hanley Waters” (2011) odcinek telewizyjny – Shelley Chamberlain
  • Lie to Me (2009-2011) jako Dr. Gillian Foster (48 epizodów)
  • The Space Between (2010) jako Junkie
  • Men in Trees (2007-2008) jako Julia Switzer
  • The One That Got Away (2008) jako Joanna
  • Law & Order: Criminal Intent (2007) jako Holly Lauren / Kathleen Shaw
  • Murder on Pleasant Drive (2006) jako Deanna Whelen
  • Medical Investigation (2004-2005) jako Dr. Natalie Durant (20 odcinków)
  • Third Watch (2005) jako Dr.Natalie Durant
  • Chłopak na Boże Narodzenie (2004) jako Holly Grant
  • Hack (2003) jako Charlotte Weston
  • The Lyons Den (2003) jako adwokat Monica Crane (3 odcinki)
  • The Practice (1997-2003) jako Lindsay Dole (145 odcinków)
  • Scrubs (2002) jako Kristen Murphy (2 odcinki)
  • Flowers for Algernon (2000) jako Alice Kinian
  • It „sa Shame About Ray (2000) jako Anna (short)
  • Sweetwater (1999) jako Cami Carlson
  • Kismet jako Kelly (1998) (krótko)
  • Ally McBeal (1998) jako Lindsay Dole
  • Mary & Tim (1996 ) jako Justine Melville
  • E = mc2 (1996) jako Claire Higgins
  • Picket Fences (1996) jako Hannah Mary Beiler
  • Voice from the Grave (1996) jako Yvonne Shuster
  • New York News (1995) jako Ellie (13 odcinków)
  • Earth 2 (1995) jako Mary (2 odcinki)
  • Party of Five (1994) jako Annie Alcott
  • There Goes My Baby (1994) jako Sunshine
  • Snowbound: The Jim and Jennifer Stolpa Story (1994) jako Jennifer Stolpa
  • Mr. Jones (1993) jako Kelli
  • Lifepod (1993) jako Rena Jahnusia
  • For Their Own Good (1993) jako Erma
  • Her Final Fury: Betty Broderick, The Last Chapter (1992) jako Kate Broderick (film telewizyjny)
  • Sisters (1992) jako Sarah Nolan
  • Law & Order (1992 ) jako Maggie Corson
  • A Woman Scorned: The Betty Broderick Story (1992) jako Kate Broderick
  • The Young Riders (1991) jako Emily Metcalfe
  • Zmiana w Narodziny (1991) jako Irisa
  • CBS Schoolbreak Special (1991) jako Cassie O „Brian
  • My Life as a Babysitter (1990) jako Kelly
  • Elvis ( 1990) jako Mattie Walker (13 odcinków)
  • Zapped Again! (1990) jako Lucy Kaminsky (wideo)
  • Quantum Leap (1989) jako Shannon
  • Island Syn (1989) jako Elisa Bordinet
  • CBS Summer Playhouse (1989) jako Natalie
  • Out on the Edge (1989) jako Melissa
  • Dzień po dniu (1989 ) jako Ross „Girlfriend (3 odcinki)
  • The Case of the Hillside Stranglers (1989) jako Margaret Wil syn
  • Piękna i bestia (1989) jako młoda Lisa

REŻYSER

  • Army Wives (2013)
  • The Practice (2004)

PRODUCENT

  • It „sa Shame About Ray (2004) – producent (krótki)

LINKI

Aktualną filmografię można znaleźć tutaj.

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *