Robert Englund (Polski)

Robert Barton Englund to amerykański aktor, aktor głosowy, piosenkarz i reżyser, który jest najbardziej znany z roli ikony horroru Freddyego Kruegera, nadprzyrodzonego seryjnego mordercy, który pojawił się w A Nightmare on Elm Street i jego sequele.

Spis treści

  • 1 biografia
  • 2 o przestępstwie Minds
  • 3 Filmografia
    • 3.1 REŻYSER
    • 3.2 ŚCIEŻKA DŹWIĘKOWA
    • 3.3 ŁĄCZA

Biografia

Sławna postać Englunda, Freddy Krueger .

Englund urodził się 6 czerwca 1947 r. jako syn Janis i Johna Kenta Englundów; jego ojciec zaprojektował samolot szpiegowski U-2. Kontynuując karierę aktorską, Englund został obsadzony jako szalony seksualnie maniak w Eaten Alive. Następnie zagrał w kilku niskobudżetowych horrorach, w tym Galaxy of Terror i The Fifth Floor. Następnie otrzymał swój najbardziej znany rolę Freddyego Kruegera w A Nightmare on Elm Street, seryjnego mordercy znanego ze zniekształconej twarzy, koszuli w czerwone paski i prawej dłoni z ostrym ostrzem, który zabijał swoje ofiary, kiedy śniły. Film wyreżyserował Wes Craven, an d był tak udany dla New Line Cinema, że ​​firma Englund powtórzyła rolę Freddyego we wszystkich kolejnych, niezwykle udanych sequelach. Następnie wcielił się w tytułową rolę w pół-remakeu klasycznego horroru The Phantom of the Opera dla 21st Century Film Corporation. W życiu osobistym ożenił się z Elizabeth Gardner, ale rozwiódł się z nią 2 stycznia 1986 roku. Następnie Englund poślubił Nancy Booth 1 października 1988 roku, a ona nadal pozostaje jego mężem.

On Criminal Minds

Englund zagrał detektywa Gassnera w odcinku siódmego sezonu „Heathridge Manor”.

Filmografia

  • Wujek Dziadek (2017) jako Boogie Man (głos)
  • Nightworld (2017) jako Jacob
  • Niesprawiedliwość 2 (2017) jako Scarecrow (głos)
  • Regular Show (2011-2017) jako Anti-Pops / Mystery Man / Stagman (7 odcinków, głos)
  • The Midnight Man (2016 ) – Dr Goodberry
  • Master of Orion: Conquer the Stars (2016) jako Terran Emperor (głos)
  • The Funhouse Massacre (2015) jako Warden
  • Kantemir (2015) jako John
  • Lake Placid kontra Anaconda (2015) jako Jim Bickerman
  • Hulk and the Agents of SMASH (2015) jako Pluto (głos)
  • Teenage Mutant Ninja Turtles (2014) jako Dire Beaver / Dread Beaver (głos)
  • Fear Clinic (2014) jako Dr. Andover
  • Randy Cunningham: 9th Grade Ninja (2014) jako Jason Meyers (głos)
  • The Last Show (2014) jako Stuart
  • The Moleman of Belmont Avenue (2013) jako Hezekiah Confab
  • Sanitarium (2013) jako Sam
  • Workaholics (2013) jako Josh / Dr. TelAmeriCorp
  • The Mole Man of Belmont Avenue (2013) jako Hezekiah Confab
  • Zombie Mutation (2012) jako Dream Man
  • Lake Placid: The Final Chapter (2012 ) jako Jim Bickerman
  • Strippers vs Werewolves (2012) jako Tapper
  • Criminal Minds – „Heathridge Manor” (2012) odcinek telewizyjny – Detective Gassner
  • Green Lantern : The Animated Series (2012) jako Myglom (głos)
  • Hawaii Five-0 (2011) jako Samuel Lee
  • Inkubus (2011) jako Inkubus
  • Marvel Super Hero Squad Online (2011) jako Dormammu (gra wideo, głos)
  • Good Day for It (2011) jako Wayne Jackson
  • Supernatural (2010) jako Dr. Robert
  • Chuck (2010) jako Dr. Stanley Wheelwright
  • Bones (2010) jako Ray Buxley
  • Fear Clinic (2009) jako Dr. Andover (5 odcinków)
  • The Super Hero Squad Show (2009) jako Dormammu (głos)
  • Night of the Sinner (2009) jako The Prince
  • The Spectacular Spider-Man (2008-2009 ) jako Adrian Toomes / Vulture (5 odcinków, głos)
  • Zombi e Strippers! (2008) jako Ian
  • Red (2008) jako Mr. Doust
  • Black Swarm (2007) jako Eli Giles
  • Jack Brooks: Monster Slayer (2007) jako profesor Gordon Crowley
  • Batman (2005-2007) jako The Riddler / Edward Nygma (3 odcinki, głos)
  • Heartstopper (2006) jako szeryf Richard Berger
  • Behind the Mask: The Rise of Leslie Vernon (2006) jako Doc Halloran
  • Hatchet (2006) jako Sampson
  • Masters of Horror (2005) jako The MC
  • 2001 Maniacs (2005) jako burmistrz Buckman
  • Justice League (2002-2005) jako Felix Faust (3 odcinki)
  • A Nightmare on Elm Street: Real Nightmares (2005) jako gospodarz / Freddy Krueger
  • Zespół Super Robot Monkey Hyperforce Go! (2004) jako Ringmaster (głos)
  • Dubbed and Dangerous 3 (2004) jako Mr. Englund (wideo)
  • Jestem z nią (2003) jako Leonard Heckman
  • Nikt nic nie wie! (2003) jako Jack Sampson
  • Il ritorno di Cagliostro (2003) jako Erroll Douglas
  • As a Bad Dream (2003) jako Professor
  • Freddy vs.Jason (2003) jako Freddy Krueger
  • Windfall (2003) jako Scratch
  • Wish You Were Dead (2002) jako Bernie Garces
  • Cold Sweat (2002) jako W rolach głównych
  • Charmed (2001) jako Gammill
  • The Nightmare Room (2001) jako Mr. Bell
  • Python (2000) jako Dr. Anton Rudolph
  • Książę i surfer (1999) jako Kratski
  • The Hughleys (1999) jako Evil Bloodthirsty Brian
  • Jamie Foxx Show (1999) jako Clive
  • The Simpsons (1998) jako Freddy Krueger (głos)
  • Strangeland (1998) jako Jackson Roth
  • Urban Legend (1998) jako profesor William Wexler
  • Meet the Deedles (1998) jako Nemo
  • Wishmaster (1997) jako Raymond Beaumont
  • Żonaty z dziećmi (1997) jako Lucifer
  • Idealny cel (1997) jako pułkownik Shakwell (wideo)
  • Sliders (1996) jako Dr. James Aldohn
  • The Paper Brigade (1996) jako Crazy Man Cooper (wideo)
  • La lengua asesina (1996) jako dyrektor więzienia
  • Babylon 5 (1996) jako Jeremiah
  • Walk er, Texas Ranger (1996) jako Lyle Eckert
  • Starquest II (1996) jako Ojciec O „Neill (wideo)
  • The Unspoken Truth (1995) jako Ernest Trainor
  • Legenda (1995) jako Mordechai / Willy Miles
  • The Mangler (1995) jako William „Bill” Gartley
  • Mortal Fear (1994) jako dr Ralph Wannamaker
  • New Nightmare (1994) jako on sam
  • A Perry Mason Mystery: The Case of the Lethal Lifestyle (1994) jako Peter Cartwright
  • Night Terrors (1993) jako Marquis De Sade / Paul Chevaller
  • Dance Macabre (1992) jako Anthony Wager / Madame
  • Nightmare Cafe (1992) jako Blackie (6 odcinków)
  • Freddy „s Dead : The Final Nightmare (1991) jako Freddy Krueger
  • The Adventures of Ford Fairlane (1990) jako Smiley
  • Freddy „s Nightmares (1988-1990) jako Freddy Krueger (44 odcinki)
  • The Phantom of the Opera (1989) jako Erik Destler / The Phantom
  • CHUD II – Bud the Chud (1989) jako Man in Trenchcoat Walking with Trick-or-Treaters (niewymieniony w czołówce)
  • A Nightmare on Elm Street: The Dream Child (1989) jako Freddy Krueger / Featured Maniac
  • DC Follies (1988) jako Freddy Krueger
  • A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master (1988) jako Freddy Krueger
  • Freddy Krueger Special (1988) jako Freddy Krueger
  • Downtown (1986-1987) jako Dennis Shothoffer (14 odcinków)
  • Infidelity (1987) jako Scott
  • A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987) jako Freddy Krueger
  • Never Too Young to Die (1986) jako Riley
  • North and South, Book II (1986) jako Deserter (miniserial telewizyjny)
  • Knight Rider (1986) jako Edward Kent
  • MacGyver (1986) jako Tim Wexler
  • Hunter (1985) jako Vaughn
  • Night Court (1985) jako Arnold Preminger
  • V (1984-1985) jako Willie (19 odcinków)
  • A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy „s Revenge (1985) jako Freddy Krueger
  • Hollywood Beat (1985) jako Captain Crusader
  • A Nightmare on Elm Street (1984) jako Freddy Krueger
  • V: The Final Battle (1984) jako Willie (miniserial telewizyjny, 3 odcinki)
  • Alice (1984) jako Sammy
  • Hobson „s Choice (1983) jako Freddy Beenstock
  • Manimal (1983) jako Thug
  • I Want to Live (1983) jako Sam Cooper
  • V (1983) jako Willie
  • Simon & Simon (1983) jako 3-Card Monty
  • Starflight: The Plane That Couldn „t Land (1983) jako Scott
  • Fighter (1983) jako Charlie
  • Don „t Cry, It” s Only Thunder (1982) jako Tripper
  • Mysterious Two (1982) jako Boone
  • Nie zabijaj (1982) jako Bobby Collins
  • Hart to Hart (1981) jako Buddy Kilgore
  • Galaxy of Terror (1981) jako Ranger
  • Martwy & Pochowany (1981) jako Harry
  • Walking Tall (1981) jako Bobby Joe Wilson
  • CHiPs (1981 ) jako Zack
  • Flo (1980) jako Web
  • Charlie „s Angels (1980) jako Harold Belkin
  • Paris (1979) jako JJ Eastwick
  • California Fever (1979) jako Buddy Burns
  • Mind Over Murder (1979) jako Ted Beasly
  • Soap (1979) jako Simon (2 odcinki)
  • Police Story: A Cry for Justice (1979) jako Painter
  • The Ordeal of Patty Hearst (1979) jako Informer
  • The Fifth Floor (1978) jako Benny
  • Bloodbrothers (1978) jako Mott
  • The Courage and the Passion (1978) jako Sgt. Bell
  • Big Wednesday (1978) jako Fly
  • Police Woman (1978) jako Jonas
  • Young Joe, the Forgotten Kennedy (1977) jako Willy
  • The Great Smokey Roadblock (1977) jako Beebo Crozier
  • Eaten Alive (1977) jako Buck
  • The Hardy Boys / Nancy Drew Mysteries (1977) jako Gar
  • Narodziny gwiazdy (1976) jako Marty (niewymieniony w czołówce)
  • St.Ives (1976) jako Hood nr 1
  • Stay Hungry (1976) jako Franklin
  • Hustle (1975) jako Holdup Man
  • Sunburst (1975) jako Michael Sutherland
  • Buster and Billie (1974) jako Whitey

REŻYSER

  • Killer Pad (2008)
  • Freddy „s Nightmares (1989) – 2 odcinki
  • 976-EVIL (1988)

SOUNDTRACK

  • I” ve Got You Under My Skin (2004) – High Chaparall (niewymieniony w czołówce)
  • Czy jesteś gotowy na Freddyego? (1988) – A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

LINKI

Aktualną filmografię można znaleźć tutaj.

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *