Tony Denison (Polski)

Anthony John Denison (urodzony Anthony John Sarrero) to amerykański aktor najbardziej znany ze swojej roli Andy Flynn w serialu kryminalnym The Closer, a także jego spin-off serii Major Zbrodnie.

Spis treści

  • 1 biografia
  • 2 o sprawach karnych Umysły
  • 3 Filmografia
    • 3.1 LINKI

Biografia

Denison urodził się jako Anthony John Sarrero 20 września 1949 roku w Nowym Jorku w stanie Nowy Jork. Nazwiska jego rodziców nie są znane, dlatego chciał zostać aktorem. Wiadomo, że Denison ukończył studia licencjackie na State University of New York w New Paltz. Denison dostał swoją pierwszą rolę ekranową w 1981 roku, kiedy został obsadzony jako Moe w komediowym dramacie Waitress !. Denison swoją pierwszą główną rolę dostał w 1986 roku, kiedy został obsadzony jako Ray Luca, gangster, któremu powierzono obserwowanie kilku kasyn należących do mafii, w 38 odcinkach serialu kryminalnego Crime Story. Od tego czasu Denison pojawił się w programach telewizyjnych i filmach takie jak The Closer, Major Crimes, All Rise, Agent Emerson, Dirty, Dementia, Clarity, Sons of Anarchy, Atlas Shrugged: Who Is John Galt ?, Trattoria, Pizza Man, Prison Break, Boston Legal, Cold Case, CSI: Crime Scene Investigation, Dead Write, The Lone Gunmen, Castle i Criminal Minds.

O przestępczych umysłach

Denison wcielił się w postać sierżanta Waynea Weigarta w odcinku pierwszego sezonu „LDSK”. Jest ustawiony aby powtórzyć rolę w odcinku Ghost w piętnastym sezonie.

Filmografia

  • All Rise – 5 odcinków (2 019-2020) – Vic Callan
  • Criminal Minds – 2 odcinki (2005-2020) odcinki telewizyjne – Wayne Weigart
  • Agent Emerson (2019) – The General
  • Murder In-Law (2019) – Will
  • Frank and Ava (2018) – Adler
  • Major Crimes – 105 odcinków (2012-2018) – porucznik Andy Flynn
  • The Celebrity Perspective (2017) – Gość
  • Dirty (2016) – Commander Rocco
  • Dementia (2015) – MC
  • Clarity (2015) – Malcolm
  • Sons of Anarchy (2014) – Desmond Harnigan
  • Atlas Shrugged: Who Is John Galt? (2014) – Cuffy Meigs
  • Castle (2012) – Mickey Dolan
  • The Closer – 108 odcinków (2005-2012) – Andy Flynn
  • Trattoria (2012 ) – Sal Sartini
  • Pizza Man (2011) – Inwestor rządowy
  • The Whole Truth (2011) – Unknown Character
  • Answers to Nothing (2011) – Kapitan
  • Signal Lost (2009) – Charles Wright
  • Crash and Burn (2007) – Francis Garrard
  • Dead Write (2007) – Doctor Bruno Alexander
  • Ucieczka z więzienia – 5 odcinków (2006) – Aldo Burrows
  • Boston Legal (2006) – Kurt Loomis
  • Karla (2006) – Detective Burroughs
  • Murder 101 (2006) – Nelson Raymond
  • OC (2005) – Bobby Mills
  • Cold Case (2005) – Mike Doherty
  • Choker (2005) – Murcer
  • CSI: Crime Scene Investigation (2005) – Sy Magli
  • JAG – 3 odcinki (2002-2005) – CAG USS Coral Sea / Commander Stefan Stefanopoulos
  • ER (2004) – Detective Patrie
  • The DA – 2 odcinki (2004) – Paul Harper
  • NYPD Blue (2004) – Tony Grimaldi
  • Wild Things 2 (2004) – Niles Dunlap
  • Playmakers – 11 odcinki (2003) – Coach George
  • She Spies (2003) – Arthur Nagin
  • Chasing Papi (2003) – Agent Quinn
  • The District (2003) – Sal Corruzo
  • Art of Revenge (2003) – John Ravich
  • Now You Know (2002) – Gary Richards
  • The Tower of Babble (2002) – John
  • Island Prey (2001) – Peter Thornton (przypisywany jako Tony Dennison)
  • The Haunted Heart (2001) – Bill (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Venomous (2001) – generał Thomas Sparks
  • The Lone Gunmen (2001) – tajny agent FBI Larry Rose
  • Rockets „Red Glare (2000) – Marty (przypisany jako Anthony John Denison) )
  • Looking for an Echo (2000) – Ray „Nappy” Napolitano
  • Skeleton Woman – Victor (przypisywane jako Anthony John Denison)
  • The Last Producer ( 2000) – Poker Player (zapisany jako Anthony John Denison)
  • Walker, Texas Ranger – 2 odcinki (2000) – Michael Westmoreland
  • Surgeon General „s Warning (1999) – The Guy
  • Road Kill (1999) – Mr . Z
  • Charmed (1998) – Victor Halliwell
  • Vengeance Unlimited (1998) – Sheriff James Broll (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Melrose Place – 10 odcinki (1997) – Jim Reilly
  • The Corporate Ladder (1997) – Matt Taylor (uznany jako Anthony John Denison)
  • Opposite Corners (1997) – Augie Donatello (uznany jako Anthony John Denison)
  • Miłość i małżeństwo – 5 odcinków (1996) – Jack Nardini
  • For Which He Stands (1996) – Vinnie Grosso (przypisywane jako Anthony John Denison)
  • Nikt nie mógł jej ochronić (1996) – Dan Rayner (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Pasja przestępcza (1994) – Nathan Leonard (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Mężczyźni of War (1994) – Jimmy G.(zapisane jako Anthony John Denison)
  • A Brilliant Disguise (1994) – Andy Manola (uznany jako Anthony John Denison)
  • Getting Gotti (1994) – John Gotti (uznany jako Anthony John Denison)
  • SeaQuest 2032 (1994) – Bobby (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Full Eclipse (1993) – Jim Sheldon (uznawany jako Anthony John Denison)
  • Sex, Love and Cold Hard Cash (1993) – Douglas Colson (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • The Amy Fisher Story (1993) – Joey Buttafuoco (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • The Harvest (1992) – Noel Guzmann (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Lady Boss (1992) – Cooper Turner (uznawany jako Anthony John Denison)
  • The Price She Płatny (1992) – Welles (przypisany jako Anthony John Denison)
  • Before the Storm (1991) – Unknown Character (uznany jako Anthony John Denison)
  • Under Cover (1991) – Dylan Del „Amico (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Child of Darkness, Child of Light (1991) – Ojciec O „Carroll (przypisany jako Anthony John Denison)
  • City of Hope (1991) – Rizzo (uznany jako Anthony John Denison)
  • Under Cover (1991) – Dylan Del” Amico (uznany jako Anthony John Denison)
  • Little Vegas (1990) – Carmine de Carlo (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • The Girl Who Came Between Them (1990) – Barry Huntoon (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • I Love You Perfect (1989) – Alan (uznawany jako Anthony John Denison)
  • Full Exposure: The Sex Tapes Scandal (1989) – porucznik James Thompson ( przypisywany jako Anthony Denison)
  • Wiseguy – 4 odcinki (1988-1989) – John Henry Raglin (przypisywany jako Anthony Denison)
  • The Great Escape II: The Untold Story (1988) – Porucznik Mike Corery (przypisywany jako Anthony John Denison)
  • Crime Story – 38 odcinków (1986-1988) – Ray Luca (przypisywany jako Anthony Denison)
  • Just Married (1986) – Russell (zapisane jako AJ Denison)
  • Kelnerka! (1981) – Moe (przypisywane jako Anthony Sarrero)

LINKI

Aby zapoznać się z aktualną filmografią, zobacz tutaj.

Be the first to reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *