Fennec Fox (Română)

(De ce este vulpea fennec pe animalul periculos wiki? Dați contextul.)

Vulpea Fennec

Vulpea Fennec (Vulpes zerda) este o vulpe nocturnă mică găsit în Sahara casei mele. Caracteristica sa cea mai distinctivă sunt urechile neobișnuit de mari. Numele „Fennec” provine din cuvântul arab pentru vulpe, iar numele speciei zerda are o origine greacă care se referă la habitatul său. Fennec este cea mai mică specie de canid din lume; funcțiile de haine, urechi și rinichi s-au adaptat la un mediu deșertic cu temperatură ridicată, apă scăzută. În plus, auzul său este suficient de sensibil pentru a auzi prada mișcându-se sub pământ.

Fennec are o durată de viață de până la 10 ani în sălbăticie; principalii săi prădători includ caracalul și soiurile africane de bufniță vultur. Familiile Fennecilor sapă groapele în nisip pentru a fi locuite și protejate, care pot ajunge la 120 m2 și se învecinează cu gropile altor familii. Nu se cunosc cifre precise ale populației, dar sunt estimate din frecvența observărilor; acestea indică faptul că animalul nu este în prezent amenințat de dispariție. Cunoașterea interacțiunilor sociale este limitată la informațiile colectate de la animalele captive. Specia este de obicei atribuită genului Vulpes; cu toate acestea, acest lucru este dezbătut din cauza diferențelor dintre vulpea Fennec și alte specii de vulpi. Blana Fennec este apreciată de popoarele indigene din Africa de Nord și, în unele părți ale lumii, animalul este considerat un animal de companie exotic.

Conținut

  • 1 Descriere
    • 1.1 Comportament social
  • 2 Reproducere
  • 3 Habitat
    • 3.1 Populație
    • 3.2 Prădători
  • 4 Clasificare
  • 5 Ca animale de companie

Descriere [editați | editați sursa]

Vulpea Fennec cântărește aproximativ 1,5-3,5 lb (0,68-1,6 kg), cu o lungime a corpului de are o înălțime de aproximativ 20,3 cm (8 in); [2] Este cea mai mică specie de canid din lume. [3] Coada are vârful negru și are aproximativ trei sferturi din lungimea capului și a corpului, în timp ce urechile pot avea între 10-15 cm (3,9-5,9 in) lungime. [4] [5] Numele său provine din cuvântul arab fanak, care înseamnă vulpe, și specia numele zerda provine din cuvântul grecesc xeros care înseamnă uscat, referindu-se la habitatul vulpii. [6]

Haina este adesea de culoare cremă și pufoasă, care deviază căldura în timpul zilei și menține vulpea caldă noaptea. [2] Urechile caracteristice ale lui Fennec sunt cele mai mari dintre toate vulpile în raport cu mărimea corpului, [2] și servesc la disiparea căldurii, deoarece au multe vase de sânge aproape de piele. [7] Urechile unui Fennec sunt suficient de sensibile pentru a auzi pradă care poate fi subterană; [4] tălpile picioarelor sale sunt protejate de nisipul fierbinte al deșertului prin blană groasă. [2]

Comportament social [editați | editați sursa]

Informații despre Fennec Comportamentul social al vulpii se bazează în principal pe animale captive. Se consideră că unitatea socială de bază este o pereche împerecheată și descendenții lor, iar tinerii din anul precedent se cred că vor rămâne în familie chiar și după nașterea unei noi așternuturi. frecvente, inclusiv în rândul adulților din specie. [8]

Animalele captive se comportă extrem de social, odihnindu-se în mod obișnuit în contact unul cu celălalt. Bărbații tind să manifeste mai multă agresivitate și marcare a urinei în timpul femelei ciclu. S-a văzut că îngropă fecalele împingând solul cu nasul sau cu picioarele din spate când sunt în captivitate. Rămâne mult necunoscut în ceea ce privește ecologia și comportamentul lor de bază în sălbăticie, iar un raport din 2004 al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii a afirmat că „un studiu aprofundat al speciei, cu accent deosebit pe utilizarea habitatului și dinamica populației în natură, este vulpea fennec este un animal bun pe care nu poate să-l meargă acasă. Do do it can you go and aprivase your animal === Dieta și vânătoarea === Vulpea Fennec este un omnivor nocturn. [4] O persoană poate sări până la 2 ft (61 cm) înălțime și 4 ft (120 cm) înainte, ceea ce îl ajută să prindă prada și să scape de prădători. [2] La vânătoare, vulpile cu urechi mari, cum ar fi Fennec , sau Vulpea cu urechi de liliac, poate părea că se uită fix la sol în timp ce își rotesc capul dintr-o parte în alta pentru a identifica locația prăzii, fie subterane, fie ascunse deasupra solului. [7]

Specia este capabil să trăiască fără apă liberă, deoarece rinichii săi sunt adaptați pentru a restrânge pierderea de apă. Îngroparea unui Fennec poate provoca formarea roua. Se știe, de asemenea, că absorb apa prin consumul de alimente; dar va bea apă dacă este disponibilă. [4]

Reproducere [editați | editează sursa]

Vulpile Fennec sunt animale sociale care se împerechează pe viață, fiecare pereche sau familie controlându-și propriul teritoriu. [9] Maturitatea sexuală este atinsă la aproximativ nouă luni.În sălbăticie, împerecherea are loc, de obicei, între ianuarie și februarie, pentru că așternutul se naște între martie și aprilie. Cu toate acestea, în captivitate majoritatea litierei se nasc mai târziu, între martie și iulie, deși nașterile pot avea loc pe tot parcursul anului. [8] Specia reproduce de obicei o singură dată pe an. [10] Cravata de copulație a fost înregistrată ca durând până la două ore și 45 de minute. După împerechere, masculul devine foarte agresiv și protector față de femelă, oferindu-i hrană în timpul sarcinii și alăptării. [8] Bărbatul își înfipte penisul în vaginul femelelor și se reproduce așa bine, după ce masculul secreta un lichid cunoscut sub numele de sperma sau vine

Gestația este de obicei între 50 și 52 de zile, deși au fost 62 și 63 perioadele de gestație pe zi raportate de la vulpi în captivitate. Deșeurile tipice sunt cuprinse între una și patru truse, înțărcarea având loc în jur de 61 până la 70 de zile. [8] La naștere, urechile trusei sunt îndoite și ochii închiși, cu ochii deschisi în jur de zece zile și urechile ridicându-se la scurt timp după aceea. [10] Durata de viață a unei Vulpi Fennec a fost înregistrată până la 12 ani în captivitate, dar doar până la zece în sălbăticie. [8] [11]

Habitat [editați | editați sursa]

Specia se găsește în Africa de Nord și Asia. este din Maroc până în Egipt, până la sud până în nordul Nigerului și până la est, până în Peninsula Sinai și Kuweit. [11]

Gropița tipică a unei Vulpi Fennec este săpată în nisip, fie în zone deschise sau locuri adăpostite de plante cu dune de nisip stabile considerate a fi habitatul lor ideal. În solurile compactate, gropile pot avea până la 120 de metri pătrați, cu până la 15 intrări diferite. În unele cazuri, diferite familii își interconectează vizuinele sau le localizează apropiate. În nisipul moale și mai slab, gropile tind să fie mai simple, cu o singură intrare care duce la o singură cameră. [8]

Populație [editați | editați sursa]

vulpea Fennec este clasificată ca „Cel mai puțin îngrijorător” pe Lista Roșie IUCN, [1] și ca specie din Anexa II CITES: specii care nu sunt neapărat amenințate cu dispariția, dar al căror comerț trebuie controlat pentru a evita utilizarea incompatibilă cu supraviețuirea lor. [12] [13] Este adesea vânat de oameni, deși nu cauzează niciun prejudiciu direct intereselor umane, cum ar fi animalele. [4] La fel ca alte vulpi, este apreciat pentru blana sa de către indigenii din Sahara și Sinai. [14] Statisticile actuale privind populația nu sunt cunoscute, dar se presupune că populația este adecvată pe baza observațiilor comercianților care prind de obicei vulpile Fennec din Africa de Nord pentru expunere sau vânzare către turiști. În sudul Marocului, Vulpea Fennec este văzută în mod obișnuit în zone nisipoase, departe de așezările umane permanente.

Predators [edit | editați sursa]

Principalii prădători ai Vulpii Fennec sunt Caracals și diversele variații ale Owl Owl. [10] Alți posibili prădători includ Șacalii, Hienele cu dungi și Saluki, un câine domestic asemănător unui ogar Cu toate acestea, Vulpile Fennec sunt considerate foarte dificil de capturat, iar rapoartele altor prădători decât Vulturul Vultur sunt considerate a fi anecdotice și discutabile. [8] [16]

Vulpile Fennec sunt de obicei prinse la vânzare pentru comerțul cu animale de companie și pentru blană de către populația umană din Africa de Nord. În special în sudul Marocului, carnea lor nu este consumată deoarece este considerată a fi mirositoare urât. [8]

Clasificare [editați | editați sursă]

Specia a fost clasificată anterior în genul Fennecus, dar de atunci a fost reclasificată în genul Vulpes care include o varietate de alte tipuri de vulpi. [6] Oamenii de știință au observat că, deși există similitudini, există multe diferențe care diferențiază Vulpea Fennec de alte specii de vulpi, inclusiv b alte trăsături fizice și sociale. [17] Acest lucru a condus la două clasificări contradictorii: Vulpes zerda, ceea ce înseamnă că Vulpea Fennec este o adevărată vulpe și Fennecus zerda, ceea ce implică faptul că Vulpea Fennec aparține propriului gen. [15]

Din punct de vedere fizic, Fennec nu are glandele moscului altor specii de vulpi, [17] și are doar 32 de perechi de cromozomi, în timp ce alte specii de vulpi au între 35 și 39. [18] Specia prezintă și comportamente necaracteristice ale vulpilor, cum ar fi trăirea în haite, în timp ce majoritatea celorlalte specii de vulpi sunt solitare. [17]

Ca animale de companie [editați | editați sursa]

Vulpea Fennec este crescută comercial ca un animal de companie exotic. [5] Crescătorii au tendința de a îndepărta kiturile tinere de la mamă până la spate, deoarece vulpile mai îmblânzite și mai ușor de manipulat fac animale de companie mai bune și, prin urmare, sunt considerate mai valoroase. [10]

Specia este clasificată ca „Canid mic sălbatic / exotic” de către Departamentul Agriculturii al Statelor Unite, alături de Coyote, Dingo, Șacal și Vulpea Arctică, [19] și este considerată singura specie de vulpea, alta decât vulpea de argint domesticită, care poate fi păstrată în mod corespunzător ca animal de companie. Deși nu poate fi considerat domesticit, poate fi păstrat într-un cadru domestic similar cu câinii sau pisicile. [20] În SUA a fost creat un registru al crescătorilor pentru a evita orice probleme asociate cu consangvinizarea.[10] Legalitatea deținerii unei Vulpi Fennec variază în funcție de jurisdicție, la fel ca în cazul multor animale de companie exotice. [21] [22]

Aviatorul și scriitorul francez Antoine de Saint-Exupéry a făcut referire, într-o scrisoare scrisă surorii sale Didi de la Cape Juby în 1918, la creșterea unui fenec pe care îl adora. Saint-Exupéry a menționat, de asemenea, că întâlnirea unui fenec când rătăcea în Sahara când avionul său sa prăbușit acolo în 1935. Fenecii pe care îi cunoștea în aceste două contexte sunt considerați că au inspirat personajul vulpei din „Micul prinț” al lui Saint-Exupéry.

Be the first to reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *