Fennec Fox (Svenska)

(Varför är Fennec Fox på den farliga djurwiki? Ge sammanhang till det.)

Fennec Fox

Fennec Fox (Vulpes zerda) är en liten natträv finns i Sahara i mitt hus. Dess mest utmärkande drag är ovanligt stora öron. Namnet ”Fennec” kommer från det arabiska ordet för räv, och artnamnet zerda har ett grekiskt ursprung som hänvisar till dess livsmiljö. Fennec är den minsta arter av canid i världen; päls, öron och njurfunktioner har anpassats till en ökenmiljö med hög temperatur, lågvatten. Dessutom är hörseln tillräckligt känslig för att höra byten flytta under jorden.

Fennec har en livslängd på upp till tio år i naturen; dess viktigaste rovdjur inkluderar Caracal och de afrikanska sorterna av Eagle Owl. Familjer av Fennecs gräver ut hål i sand för bebyggelse och skydd, som kan vara så stora som 120 m2 och gränsar till andra familjer. Exakta befolkningssiffror är inte kända men uppskattas utifrån observationsfrekvensen. dessa indikerar att djuret för närvarande inte hotas av utrotning. Kunskap om sociala interaktioner är begränsad till information som samlats in från fångade djur. Arten tilldelas vanligtvis släktet Vulpes; emellertid debatteras detta på grund av skillnader mellan Fennec Fox och andra rävarter. Fennecs päls uppskattas av ursprungsbefolkningen i Nordafrika, och i vissa delar av världen anses djuret vara ett exotiskt husdjur.

Innehåll

  • 1 Beskrivning
    • 1.1 Socialt beteende
  • 2 Reproduktion
  • 3 Habitat
    • 3.1 Befolkning
    • 3.2 Rovdjur
  • 4 Klassificering
  • 5 Som husdjur

Beskrivning [redigera | redigera källa]

Fennec Fox väger cirka 0,68-1,6 kg (1,5–3,5 lb) med en kroppslängd på mellan 24–40 cm (9–16 tum), den är ungefär 20,3 cm (8 tum) lång. [2] Det är den minsta arten av canid i världen. [3] Svansen har en svart spets och är cirka tre fjärdedelar av huvudet och kroppen, medan öronen kan vara mellan 10–15 cm (3,9–5,9 tum) långa. [4] [5] Dess namn kommer från det arabiska ordet fanak, som betyder räv, och arten namnet zerda kommer från det grekiska ordet xeros vilket betyder torrt, med hänvisning till rävens livsmiljö. [6]

Pälsen är ofta en krämfärgad och fluffig, som avleder värmen under dagen och håller räven varm på natten. [2] Fennecs karaktäristiska öron är de största bland alla rävar i förhållande till kroppsstorlek, [2] och tjänar till att sprida värme, eftersom de har många blodkärl nära huden. [7] Fennecens öron är tillräckligt känsliga för att höra byte som kan vara under jord; [4] fotsulorna skyddas från den heta ökensanden av tjock päls. [2]

Socialt beteende [redigera | redigera källa]

Information om Fennec Foxs sociala beteende baseras huvudsakligen på djur i fångenskap. Den grundläggande sociala enheten anses vara ett par i par och deras avkommor, och ungdomarna från föregående år tros förbli i familjen även efter att en ny kull har fötts. vanligt, även bland vuxna av arten. [8]

Fångade djur bedriver mycket socialt beteende, vanligtvis vilar de i kontakt med varandra. Män tenderar att visa mer aggression och urinmarkering runt kvinnornas ”östliga cykel. De har sett att begrava avföring genom att skjuta jorden med näsan eller bakfoten när de är i fångenskap. Mycket är fortfarande okänt om deras grundläggande ekologi och beteende i naturen, och en rapport från International Union for Conservation of Nature från 2004 uppgav att ”en djupgående studie av arten, med särskild tonvikt på livsmiljöanvändning och populationsdynamik i naturen, är försenad. fennec räven är ett bra djur han kan inte gå i ditt hem juste gör det du kan inte gå och undvika ditt djur === Kost och jakt === Fennec Fox är en nattlig allätare. Matkällor inkluderar gnagare, insekter, fåglar och ägg. [4] En individ kan hoppa upp till 61 cm högt och 120 cm framåt, vilket hjälper dem att fånga byten och undkomma rovdjur. [2] Vid jakt, stora örar som Fennec , eller Bat-eared Fox, kan tyckas stirra på marken medan de roterar sina huvuden från sida till sida för att hitta platsen för byte, antingen under jord eller gömd ovanför marken. [7]

Arten kan leva utan fritt vatten, eftersom dess njurar är anpassade för att begränsa vattenförlust. En Fennecs gravande kan orsaka bildning av dagg. De är också kända för att absorbera vatten genom matkonsumtion. men dricker vatten om det är tillgängligt. [4]

Reproduktion [redigera | redigera källa]

Fennec Foxes är sociala djur som parar sig för livet, där varje par eller familj kontrollerar sitt eget territorium. [9] Sexuell mognad når ungefär nio månader.I naturen sker parning vanligtvis mellan januari och februari för att kullar ska födas mellan mars och april. I fångenskap föds dock de flesta kullar senare, mellan mars och juli, även om födslar kan förekomma året runt. [8] Arten odlar vanligtvis bara en gång varje år. [10] Kopieringsslipsen har spelats in som varar upp till två timmar och 45 minuter. Efter parning blir hanen mycket aggressiv och skyddande för kvinnan och förser henne med mat under graviditet och amning. [8] Hanen skjuter sin penis in i kvinnans vagina och de reproducerar sig på det sättet väl, efter att hanen utsöndrar en vätska som kallas jizz eller kommer

Gestation är vanligtvis mellan 50 och 52 dagar, även om det har funnits 62 och 63 daggravationsperioder rapporterade från rävar i fångenskap. Den typiska kullen är mellan ett och fyra kit, med avvänjning på cirka 61 till 70 dagar. [8] När de är födda viks kittens öron och ögonen stängs, med ögonen öppnar cirka tio dagar och öronen lyfter strax därefter. [10] Fennec Foxs livslängd har registrerats som upp till 12 år. i fångenskap men bara upp till tio i naturen. [8] [11]

Habitat [redigera | redigera källa]

Arten finns i Nordafrika och Asien. är från Marocko till Egypten, så långt söder som norra Niger och så långt öster som Sinaihalvön och Kuwait. [11]

En Fennec Fox typiska grop grävs i sand, antingen i öppna områden eller platser skyddade av växter med stabila sanddyner som anses vara deras idealiska livsmiljö. I komprimerade jordar kan hytter vara upp till 120 kvadratmeter med upp till 15 olika ingångar. I vissa fall förbinder olika familjer sina hål eller lokaliserar dem nära varandra. I mjuk, lösare sand tenderar hål att vara enklare med endast en ingång som leder till en enda kammare. [8]

Befolkning [redigera | redigera källa]

han Fennec Fox klassificeras som ”Minsta oro” på IUCNs röda lista, [1] och som en CITES-bilaga II-art: arter som inte nödvändigtvis hotas av utrotning, men vars handel måste kontrolleras för att undvika användning som är oförenlig med deras överlevnad. [12] [13] Det jagas ofta av människor, även om det inte orsakar någon direkt skada på mänskliga intressen, såsom boskap. [4] Liksom andra rävar är det uppskattat för sin päls av ursprungsbefolkningen i Sahara och Sinai. [14] Aktuell statistik över befolkningen är inte känd, men befolkningen antas vara tillräcklig baserat på observationer av handlare som ofta fångar Fennec Foxes i norra Afrika för utställning eller försäljning till turister. I södra Marocko ses Fennec Fox ofta i sandiga områden bort från permanenta mänskliga bosättningar.

Rovdjur [redigera | redigera källa]

Fennec Fox: s huvudsakliga rovdjur är Caracals och de olika orter av Eagle Owl. [10] Andra möjliga rovdjur inkluderar Jackals, Striped Hyenas och Saluki, en vinthundlik tamhund lokal till Fennec Foxes anses dock vara mycket svåra att fånga, och rapporter om andra rovdjur än Eagle Owl anses vara anekdotiska och ifrågasatta. [8] [16]

Fennec Foxes är vanligtvis fångade för försäljning till sällskapsdjurhandel och för päls av den mänskliga befolkningen i norra Afrika. I synnerhet i södra Marocko ätas inte deras kött eftersom det anses vara illaluktande. [8]

Klassificering [redigera | redigera källa]

Arten klassificerades tidigare i släktet Fennecus, men har sedan dess omklassificerats till släktet Vulpes som innehåller en mängd andra typer av rävar. [6] Forskare har noterat att även om det finns likheter, det finns många skillnader som skiljer Fennec Fox från andra rävarter, inklusive b Andra fysiska och sociala drag. [17] Detta har lett till två motstridiga klassificeringar: Vulpes zerda, vilket antyder att Fennec Fox är en sann räv, och Fennecus zerda, vilket antyder att Fennec Fox tillhör sitt eget släkte. [15]

Fysiskt saknar Fennec myskkörtlar från andra rävarter, [17] och har bara 32 kromosompar, medan andra rävarter har mellan 35 och 39. [18] Arten uppvisar också beteenden som inte är karaktäristiska för rävar, som att leva i förpackningar medan de flesta andra rävarter är ensamma. [17]

Som husdjur [redigera | redigera källa]

Fennec Fox föddes kommersiellt som ett exotiskt husdjur. [5] Uppfödare tenderar att ta bort de unga kit från modern till hand-bak, eftersom tamare och mer hanterbara rävar gör bättre husdjur och därför anses vara mer värdefulla. [10]

Arten klassificeras som en ”liten vild / exotisk canid” av United States Department of Agriculture, tillsammans med Coyote, Dingo, Jackal och Arctic Fox, [19] och anses vara den enda arten av räv, utom den tämda silverräven, som kan hållas som husdjur. Även om det inte kan betraktas som tämjat, kan det förvaras i en inhemsk miljö som liknar hundar eller katter. [20] Ett uppfödarregister har inrättats i USA för att undvika problem i samband med inavel.[10] Lagligheten med att äga en Fennec Fox varierar beroende på jurisdiktion, som med många exotiska husdjur. [21] [22]

Den franska flygaren och författaren Antoine de Saint-Exupéry hänvisade, i ett brev skrivet till sin syster Didi från Cape Juby 1918, till att han höjde en fennec som han älskade. Saint-Exupéry nämnde också att han stötte på en fennec när han vandrade i Sahara när hans plan kraschade där 1935. De fennecs som han hade känt i dessa två sammanhang anses ha inspirerat rävskaraktären i Saint-Exupérys ”Den lilla prinsen”. / p>

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *