Kim Wayans (Svenska)

Kim N. Wayans är en amerikansk skådespelerska, komiker, producent, författare och regissör.

Innehåll

  • 1 Biografi
  • 2 om kriminell Minds
  • 3 Filmografi
    • 3.1 PRODUCENT
    • 3.2 WRITER
    • 3.3 DIRECTOR
    • 3.4 SOUNDTRACK
    • 3,5 LÄNKAR

Biografi

Wayans föddes i New York City, New York, till Elvira, en hemmafru och socialarbetare och Howell Wayans, en stormarknadschef. Hennes familj var inblandad i Jehovas vittnens religion och bodde i stadsdelen Chelsea i New York. Hon har fem bröder och en syster, som alla också arbetat som skådespelare. Wayans tog examen från Seward Park High School och Wesleyan University. Påbörjande av en skådespelarkarriär, hon medverkade i I m Gonna Git You Sucka and Don t Be a Menace to South Central While Drinking Your Juice in the Hood, som båda regisserades av hennes bror Keenen, och fick också en huvudroll konstfilmen Talking About Sex och även en kostarroll i Juwanna Mann. Wayans spelade sedan med sina syskon i FOX-sortens show In Living Color och även A Low Down Dirty Shame.

Hennes andra TV-verk inkluderar regelbundna framträdanden i sitcom In the House samt en återkommande roll i A Different World. Nyligen har hon arbetat som berättarredaktör i sitcom My Wife and Kids, som skapades av hennes bror Damon Wayans. 2008 skrev Wayans tillsammans en serie barnböcker med sin man, med titeln Amy Hodgepodge, som handlar om en mångsidig tjej som anpassar sig till livet i den offentliga skolan efter år av hemundervisning. 2011 fick hon en stödjande roll i Pariah. Wayans nominerades senare till bästa kvinnliga biroll vid Black Reel Awards 2012, men hon förlorade mot Octavia Spencer för The Help.

On Criminal Minds

Wayans porträtterade den kvinnliga mördaren Darlene Beckett , som medverkade i ”The Pact”.

Filmografi

  • The Soul Man (2013) som Dr. Owens
  • Criminal Minds – ”The Pact ”(2012) – Darlene Beckett
  • Pariah (2011) som Audrey
  • Dance Flick (2009) som Ms Dontwannabothered
  • Vilka nyheter? (2007) som Pearl ”Lightning” Davis
  • Thugaboo: A Miracle on D-Rocs Street (2006) som Momma
  • Thugaboo: Sneaker Madness (2006) som Momma / Joyce (röst)
  • Juwanna Mann (2002) som Latisha Jansen
  • In Living Color (1990-2001) som Various / Lt. Uhura (117 avsnitt)
  • In the House (1995-1999) som Tonia Harris (51 avsnitt)
  • The Wayans Bros. (1995-1998) som Sheila (2 avsnitt)
  • Getting Personal (1998) som Rhonda
  • Waynehead (1996-1997) som mamma (7 avsnitt)
  • Critics and Other Freaks (1997) som Bettina
  • Var inte en hot mot South Central medan du dricker din juice i huven (1996) som fru Johnson
  • A Low Down Dirty Shame (1994) som Diane
  • Flundring (1994) som arbetslöshet
  • Talking About Sex (1994) som Andie Norman
  • The Best of Robert Townsend & Hans partners i Crime (1991) som olika karaktärer
  • Dream On (1990) som Nicki
  • Jag kommer att ge dig Sucka (1988) som nattklubbsångare
  • Kina Beach (1988) som Cameo Candette (2 avsnitt)
  • A Different World (1987-1988) som Allison (11 avsnitt)
  • Hollywood Shuffle (1987) som Customer in Chair

PRODUCENT

  • Thugaboo: Sneaker Madness (2006) – Ex ecutive Producer
  • My Wife and Kids (2003-2005) – Producer / Supervising Producer (56 avsnitt)

WRITER

  • My Wife and Kids (2002-2005) – 16 avsnitt

DIRECTOR

  • My Wife and Kids (2004-2005) – 4 avsnitt

SOUNDTRACK

  • 9 låtar – In Living Color (1990-1992) – 9 avsnitt
  • When the Saints (Go Marchin ”In) – I” m Gonna Git You Sucka (1988)

LÄNKAR

För en uppdaterad filmografi, se här.

Bli den första att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *